ყავის მომზადების შვიდი ორიგინალური მეთოდი

პოპულარული

ყავის მომზადების შვიდი ორიგინალური მეთოდი

თუ ერთფეროვნება მოგბეზრდათ, გირჩევთ ცხოვრების გადახალისება დილიდანვე დაიწყოთ და ჩვეული ყავა შემოთავაზებული ორიგინალური რეცეპტით მოამზადოთ.

ლატე კურკუმათი – ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 240 მლ. რძე (ნატურალური, მცენარეული, უცხიმო), 1 გ. კურკუმა, 5-10 გ. თაფლი, დარიჩინი გემოვნებით. მომზადების წესი: გააცხელეთ რძე 70-75 გრადუსზე ადუღებამდე, ეტაპობრივად დაუმატეთ კურკუმა, დარიჩინი, თაფლი და კარგად აურიეთ. გაცივების შემდეგ კი, ყავასთან ერთად ჩაასხით მოხერხებულ ჭურჭელში.

ყავა პოპკორნით – ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ესპრესო, 300 მლ. რძე ან ნაღები, 25 მლ. კარამელის სიროფი, მარილი გემოვნებით, კარამელის პოპკორნი. მომზადების წესი:  გაცხელებულ რძეში ჩაასხით ესპრესო, კარამელის სიროფი, მარილი და კარგად ურიეთ ქაფის გაკეთებამდე. ჩაასხით ჭიქაში და გაალამაზეთ პოკორნით.

ყავა-ტონიკი – ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 200 მლ. გაზიანი წყალი, ყინული. მომზადების წესი: ჩაყარეთ ჭიქაში ყინული, გაავსეთ ნახევრამდე გაზიანი წყლით, მერე კი, ცივი ყავით.

ყავა სანელებლებით – ინგრედიენტები: 1 ჭიქა ყავა, 2 ჩაის კოვზი შაქარი (ან ლერწმის შაქარი), ½ ჩაის კოვზი დაფქვილი ჯანჯაფილი (ჯინჯერი), ½ ჩაის კოვზი დარიჩინი, ½ ჩაის კოვზი ილი (კარდამონი), 40 მლ. ცხელი ადუღებული წყალი, 11%-იანი ნაღები. მომზადების წესი: ჩაყარეთ პატარა ფიალაში შაქარი, დაფქვილი ჯანჯაფილი, ილი და დარიჩინი, დაასხით ადუღებული ცხელი წყალი და ურიეთ შაქრის გადნობამდე. ჩაასხით ფრენჩ-პრესში ერთი კოვზი სიროფი, დაასხით ცხელი ნაღები, ყავა და კარგად შეანჯღიეთ.

ბანანის ყავა – ინგრედიენტები: კაკაო, 1 ჭიქა ყავა, 1 ჭიქა რძე, 1 ბანანის სმუზი, 1 ჩაის კოვზი თაფლი, 1 ჩაის კოვზი კაკაო. მომზადების წესი: მოათავსეთ ყველა ინგრედიენტი ბლენდერში და კარგად ათქვიფეთ.

ყავა ვიეტნამურად – ინგრედიენტები: 15 გ. დაფქვილი ყავა, 4 ჩაის კოვზი შედედებული რძე, 100 მლ. ცხელი ადუღებული წყალი. მომზადების წესი: გაათბეთ ჭიქა მდუღარე წყლით და ჩაასხით შედედებული რძე, გაათბეთ მეტალის ფილტრი და მოათავსეთ ჭიქაზე. ჩაყარეთ ფილტრში ყავა და დაადეთ პრესი, მერე კი, დაასხით 20 მლ. ადუღებული წყალი და გააჩერეთ რამდენიმე წუთი, ისევ დაასხით წყალი და დაახურეთ თავსახური. მიირთვით ცხელი, რადგან მხოლოდ ასე გაიგებთ ნამდვილი ვიეტნამური ყავის გემოს.

ლატე ტოფი – ინგრედიენტები:  1 ჭიქა ესპრესო, 180 მლ. რძე, 40 გ. კარამელის სოუსი. მომზადების წესი: აურიეთ ერთმანეთში რძე და კარამელის სოუსი, დაასხით ცხელი ესპრესო და ათქვიფეთ (0,5-1 სმ-ის) ქაფის გაკეთებამდე.

რჩევები /

|

19 აგვისტო, 2018

|

საკვანძო სიტყვები

WP_Query Object
(
    [query] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => yava
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 276088
                )

        )

    [query_vars] => Array
        (
            [post_type] => post
            [post_status] => publish
            [posts_per_page] => 3
            [orderby] => ASC
            [tax_query] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [field] => slug
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => yava
                                )

                        )

                )

            [post__not_in] => Array
                (
                    [0] => 276088
                )

            [error] => 
            [m] => 
            [p] => 0
            [post_parent] => 
            [subpost] => 
            [subpost_id] => 
            [attachment] => 
            [attachment_id] => 0
            [name] => 
            [static] => 
            [pagename] => 
            [page_id] => 0
            [second] => 
            [minute] => 
            [hour] => 
            [day] => 0
            [monthnum] => 0
            [year] => 0
            [w] => 0
            [category_name] => 
            [tag] => 
            [cat] => 
            [tag_id] => 697
            [author] => 
            [author_name] => 
            [feed] => 
            [tb] => 
            [paged] => 0
            [meta_key] => 
            [meta_value] => 
            [preview] => 
            [s] => 
            [sentence] => 
            [title] => 
            [fields] => 
            [menu_order] => 
            [embed] => 
            [category__in] => Array
                (
                )

            [category__not_in] => Array
                (
                )

            [category__and] => Array
                (
                )

            [post__in] => Array
                (
                )

            [post_name__in] => Array
                (
                )

            [tag__in] => Array
                (
                )

            [tag__not_in] => Array
                (
                )

            [tag__and] => Array
                (
                )

            [tag_slug__in] => Array
                (
                )

            [tag_slug__and] => Array
                (
                )

            [post_parent__in] => Array
                (
                )

            [post_parent__not_in] => Array
                (
                )

            [author__in] => Array
                (
                )

            [author__not_in] => Array
                (
                )

            [ignore_sticky_posts] => 
            [suppress_filters] => 
            [cache_results] => 1
            [update_post_term_cache] => 1
            [lazy_load_term_meta] => 1
            [update_post_meta_cache] => 1
            [nopaging] => 
            [comments_per_page] => 50
            [no_found_rows] => 
            [order] => DESC
        )

    [tax_query] => WP_Tax_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [taxonomy] => post_tag
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => yava
                                )

                            [field] => slug
                            [operator] => IN
                            [include_children] => 1
                        )

                )

            [relation] => AND
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                    [0] => mob1n_term_relationships
                )

            [queried_terms] => Array
                (
                    [post_tag] => Array
                        (
                            [terms] => Array
                                (
                                    [0] => yava
                                )

                            [field] => slug
                        )

                )

            [primary_table] => mob1n_posts
            [primary_id_column] => ID
        )

    [meta_query] => WP_Meta_Query Object
        (
            [queries] => Array
                (
                )

            [relation] => 
            [meta_table] => 
            [meta_id_column] => 
            [primary_table] => 
            [primary_id_column] => 
            [table_aliases:protected] => Array
                (
                )

            [clauses:protected] => Array
                (
                )

            [has_or_relation:protected] => 
        )

    [date_query] => 
    [request] => SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS  mob1n_posts.ID FROM mob1n_posts  LEFT JOIN mob1n_term_relationships ON (mob1n_posts.ID = mob1n_term_relationships.object_id) WHERE 1=1  AND mob1n_posts.ID NOT IN (276088) AND ( 
  mob1n_term_relationships.term_taxonomy_id IN (697)
) AND mob1n_posts.post_type = 'post' AND ((mob1n_posts.post_status = 'publish')) GROUP BY mob1n_posts.ID ORDER BY mob1n_posts.post_date DESC LIMIT 0, 3
    [posts] => Array
        (
            [0] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 307524
                    [post_author] => 8
                    [post_date] => 2018-11-20 11:02:42
                    [post_date_gmt] => 2018-11-20 07:02:42
                    [post_content] => „აიფიემ კვლევების“ ჩატარებული გამოკითხვის შედეგად გაირკვა, რომ მსოფლიოში ერთერთი ყველაზე პოპულარული სასმელი - ყავა, საქართველოშიც საკმაოდ საყვარელი სასმელია.

კვლევამ გამოავლინა, რომ გამოკითხულთა 81% კვირაში ერთხელ მაინც სვამს ამ სასმელს.

ყავას უფრო ხშირად ქალები სვამენ - საშუალოდ, კვირაში 8-ჯერ; თუმცა, მათ საგრძნობლად არც კაცები ჩამოუვარდებიან - ისინი კვირაში 6-ჯერ მიირთმევენ ყავას.

კაცები ყველაზე მეტად ახალგაზრდა ასაკში (18-24 წ.) სვამენ ყავას, ასაკთან ერთად კი, მას უფრო ნაკლებად მოიხმარენ. ქალები ყველაზე აქტიურად ყავას 35-44 წლის ასაკში სვამენ.



გავრცელებული მოსაზრება, რომ ყავის სმის პროცესს ადამიანები დიდ დროს უთმობენ, კვლევის შედეგებმა არ დაადასტურა. როგორც აღმოჩნდა, ადამიანი ერთ ჯერზე, საშუალოდ, 11 წუთს ანდომებს ყავის დალევას. წლის განმავლობაში კი, ყავის სმაზე დახარჯული დრო 3 დღეს აღწევს.



თუ მიღებულ მონაცემებს 2006 წელს ჩატარებული მსგავსი კვლევის შედეგებს შევადარებთ, აღმოჩნდება, რომ ყავის სმაში დახარჯული დრო უმნიშვნელოდ არის გაზრდილი ყველა ასაკობრივ ჯგუფში.

საბოლოო ჯამში, ისეთი ხანმოკლე აქტივობაც კი, როგორიც ყავის სმაა, მთელი სიცოცხლის განმავლობაში ადამიანის ცხოვრების საკმაოდ მნიშვნელოვან დროს იკავებს. კერძოდ, 65 წლის ადამიანს, დაახლოებით 155 დღე ყავის სმაში აქვს გატარებული.
                    [post_title] => ქართველები ყავის სმაზე საშუალოდ 11 წუთს ვხარჯავთ
                    [post_excerpt] => 
                    [post_status] => publish
                    [comment_status] => closed
                    [ping_status] => closed
                    [post_password] => 
                    [post_name] => qartvelebi-yavis-smaze-sashualod-11-wuts-vkharjavt
                    [to_ping] => 
                    [pinged] => 
                    [post_modified] => 2018-11-20 11:02:42
                    [post_modified_gmt] => 2018-11-20 07:02:42
                    [post_content_filtered] => 
                    [post_parent] => 0
                    [guid] => http://old.fortuna.ge/?p=307524
                    [menu_order] => 0
                    [post_type] => post
                    [post_mime_type] => 
                    [comment_count] => 0
                    [filter] => raw
                )

            [1] => WP_Post Object
                (
                    [ID] => 304340
                    [post_author] => 8
                    [post_date] => 2018-11-11 20:59:00
                    [post_date_gmt] => 2018-11-11 16:59:00
                    [post_content] => თუ თქვენ შავი ყავა გიყვართ, შესაძლოა ხართ ადამიანი, რომელიც ძლიერ არომატებს ანიჭებს უპირატესობას, ზრუნავს საკუთარ ჯანმრთელობაზე, ან უბრალოდ ასეთი ყავა გინდა დალიოთ.

ან, შესაძლოა თქვენ ფსიქოპათი ხართ.

ჟურნალ "აპეტიტში" გამოქვეყნებული ახალი კვლევის მიხედვით, შავი ყავის სიყვარულსა, სადიზმსა და ფსიქოპათიურ მიდრეკილებებს შორის, კავშირი არსებობს.

კვლევის ფარგლებში 1000-ზე მეტი მოზარდი გამოკითხეს, რომლებსაც საკვებისა და არომატის შესახებ კითხეს. შემდეგ მათ პიროვნების დამახასიათებელი ტესტი ჩაუტარეს, რომელიც აფასებს პიროვნების ანტისოციალურ თვისებებს, როგორიცაა სადიზმი და ფსიქოპათია.



კვლევა ინსბურკის უნივერსიტეტის პროფესორებმა ჩაატარეს. მათი განცხადებით, აღმოჩენაა, რომ ახალგაზრდები, რომლებიც მწარე და მძაფრ არომატსა და გემოს ირჩევენ, უფრო მეტად არიან ფსიქოპათიური ქცევისკენ მიდრეკილები. უახლოესი კავშირი კი მწარე გემოსა და სადიზმისკენ მიდრეკილებაში გამოიხატა.

განგაშის ზარებს მხოლოდ შავი ყავის გამო არ უნდა ჩამოვკრათ. კვლევამ ასევე, აჩვენა, რომ მონაწილეები, რომლებიც ამბობდნენ, რომ ნიახური, ბოლოკი და მატონიზირებელი წყალი უყვართ, ანტისოციალურ თვისებებს უფრო მეტად ამჟღავნებენ.

 

თამთა უთურგაშვილი

[post_title] => ფსიქოპათები შავ ყავას სვამენ [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => fsiqopatebi-shav-yavas-svamen [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-11-11 20:59:00 [post_modified_gmt] => 2018-11-11 16:59:00 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=304340 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 302337 [post_author] => 14 [post_date] => 2018-11-04 13:59:02 [post_date_gmt] => 2018-11-04 09:59:02 [post_content] =>

ყავის სასარგებლო თვისებებზე არაერთი რამ გვსმენია. ყველამ ვიცით,  რამდენად ეფექტურია კოფეინი ენერგიის მოსაკრებად.

როგორც გამოცემა inc.com  წერს, დღის განმავლობაში 3-4 ფინჯანი ყავის მირთმევა ჩვენს  ჯანმრთელობის მდგომარეობას უფრო აუმჯობესებს.კერძოდ, ხელს უწყობს გულ-სისხლძარღვთა სისტემის უკეთ მუშაობას და  დადებითად მოქმედებს დიაბეტით დაავადებულ ადამიანებზე. კვლევები ცხადობს, რომ ყავა ადამიანს ფსიქოლოგიურად უფრო ჯანსაღს და მდგრადს ხდის. ყავის მირთმევის შემდეგ ტვინი აქტიური ხდება და უფრო მარტივად შეუძლია სხვადასხვა რთული პრობლემების გადაწყვეტა. ამასთან, კემბრიჯის უნივერსიტეტის მკვლევარების თანახმად, ყავა ამცირებს ჭამის მადას, შესაბამისად გემხარებათ წონის დაკლებაში. მკვლევარები ამბობენ, რომ ყავა ორგანიზმს კოფეინით ამდიდრებს, მატებს მეტ სიჯანსაღეს და ენერგიას . თუმცა , ამ თვალსაზრისით სასარგებლოა უშაქრო ყავის მირთმევა, მაგრამ გასათვალისწინებელია ის ფაქტი, რომ ყავის დიდი რაოდენობით მიღებაზე და მადის დაკარგვაზე  ორსულობის დროს არ უნდა იფიქროთ, ვინაიდან ამ შემთხვევაში უარყოფით ეფექტი ექნება როგორც დედაზე, ასევე ნაყოფზე.

  [post_title] => ყავა ჭამის მადას ამცირებს და წონის დაკლებაში გეხმარებათ - კვლევის შედეგი [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => yava-chamis-madas-amcirebs-da-wonis-daklebashi-gekhmarebat-kvlevis-shedegi [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-11-04 13:59:02 [post_modified_gmt] => 2018-11-04 09:59:02 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://fortuna.ge/?p=302337 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) ) [post_count] => 3 [current_post] => -1 [in_the_loop] => [post] => WP_Post Object ( [ID] => 307524 [post_author] => 8 [post_date] => 2018-11-20 11:02:42 [post_date_gmt] => 2018-11-20 07:02:42 [post_content] => „აიფიემ კვლევების“ ჩატარებული გამოკითხვის შედეგად გაირკვა, რომ მსოფლიოში ერთერთი ყველაზე პოპულარული სასმელი - ყავა, საქართველოშიც საკმაოდ საყვარელი სასმელია. კვლევამ გამოავლინა, რომ გამოკითხულთა 81% კვირაში ერთხელ მაინც სვამს ამ სასმელს. ყავას უფრო ხშირად ქალები სვამენ - საშუალოდ, კვირაში 8-ჯერ; თუმცა, მათ საგრძნობლად არც კაცები ჩამოუვარდებიან - ისინი კვირაში 6-ჯერ მიირთმევენ ყავას. კაცები ყველაზე მეტად ახალგაზრდა ასაკში (18-24 წ.) სვამენ ყავას, ასაკთან ერთად კი, მას უფრო ნაკლებად მოიხმარენ. ქალები ყველაზე აქტიურად ყავას 35-44 წლის ასაკში სვამენ. გავრცელებული მოსაზრება, რომ ყავის სმის პროცესს ადამიანები დიდ დროს უთმობენ, კვლევის შედეგებმა არ დაადასტურა. როგორც აღმოჩნდა, ადამიანი ერთ ჯერზე, საშუალოდ, 11 წუთს ანდომებს ყავის დალევას. წლის განმავლობაში კი, ყავის სმაზე დახარჯული დრო 3 დღეს აღწევს. თუ მიღებულ მონაცემებს 2006 წელს ჩატარებული მსგავსი კვლევის შედეგებს შევადარებთ, აღმოჩნდება, რომ ყავის სმაში დახარჯული დრო უმნიშვნელოდ არის გაზრდილი ყველა ასაკობრივ ჯგუფში. საბოლოო ჯამში, ისეთი ხანმოკლე აქტივობაც კი, როგორიც ყავის სმაა, მთელი სიცოცხლის განმავლობაში ადამიანის ცხოვრების საკმაოდ მნიშვნელოვან დროს იკავებს. კერძოდ, 65 წლის ადამიანს, დაახლოებით 155 დღე ყავის სმაში აქვს გატარებული. [post_title] => ქართველები ყავის სმაზე საშუალოდ 11 წუთს ვხარჯავთ [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => qartvelebi-yavis-smaze-sashualod-11-wuts-vkharjavt [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2018-11-20 11:02:42 [post_modified_gmt] => 2018-11-20 07:02:42 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => http://old.fortuna.ge/?p=307524 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [comment_count] => 0 [current_comment] => -1 [found_posts] => 52 [max_num_pages] => 18 [max_num_comment_pages] => 0 [is_single] => [is_preview] => [is_page] => [is_archive] => 1 [is_date] => [is_year] => [is_month] => [is_day] => [is_time] => [is_author] => [is_category] => [is_tag] => 1 [is_tax] => [is_search] => [is_feed] => [is_comment_feed] => [is_trackback] => [is_home] => [is_privacy_policy] => [is_404] => [is_embed] => [is_paged] => [is_admin] => [is_attachment] => [is_singular] => [is_robots] => [is_posts_page] => [is_post_type_archive] => [query_vars_hash:WP_Query:private] => 0eec76925943c01d47aff00acf76c7d9 [query_vars_changed:WP_Query:private] => [thumbnails_cached] => [stopwords:WP_Query:private] => [compat_fields:WP_Query:private] => Array ( [0] => query_vars_hash [1] => query_vars_changed ) [compat_methods:WP_Query:private] => Array ( [0] => init_query_flags [1] => parse_tax_query ) )

მსგავსი სიახლეები